Glitter-is-experiment
Zinka har tagit fram en hink och en plastlåda fyllda med vatten, och en massa glitter, karamellfärg och andra spännande dekorationer. Vi blir alla intresserade av vad som är på gång, och samlar oss i ring. Vi ska göra ett EXPERIMENT!
Några av er känner till experimentet sedan förra året, kan ni förklara för de andra, frågar Zinka. -"Vi ska göra IS!" säger en kompis. Hur blir vattnet till Is då? "Det FRYSER!" Zinka berättar att vattnet i lådan och hinken kommer KYLAS NER under helgen, och om det fortsätter vara MINUSGRADER, så kommer vattnet ändra form till FAST FORM och se väldigt annorlunda ut när vi kommer tillbaks på tisdag. Zinka tar fram karamellfärgerna, det finns blå och röd. Vi frågar runt bland kompisarna om de vet vad röd och blå heter på sina språk. Vi får veta det franska, polska, nederländska och italienska orden!
Nu är det dags att börja dekorera! Vi går ringen runt, och alla får pröva att hälla i glitter "-Det blir som salt, fast rött" tycker en kompis. "Det blir som en labyrint" tycker en annan. det finns också glittrande stjärnor. När vi lägger i dem, så märker vi att vissa sjunker och andra flyter upp till ytan. Varför blir det så? "- Vissa är tunga, andra är inte tunga" "-De stora SUGER ÅT SIG vatten fortare än de små!" "-de lägger vatten på sig själva!" Kompisarna har olika TEORIER!
Tillsist så häller vi i karamellfärg. Vi kommer överens om att färga vattnet i hinken blått, och blanda blått och rött i den genomskinliga lådan. När Zinka häller i karamellfärgen så blir alla förundrade "-Så coolt!" "-Det ser ut som luften fast den syns och sprider ut sig!". Vi märker att den blåa och röda färgen BLANDAS och blir till lila. Vi ställer sedan undan våra experiment och väntar med spänning tills tisdag, då vi äntligen får se resultatet!
Enligt läroplanen skall förskolan ge barn förutsättningar att utveckla:
-förmåga att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld,
-Förståelse för naturvetenskap, kunskaper om växter och djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
-förmåga att utforska, beskriva olika uttrycksformer, ställa om och samtala om naturvetenskap och teknik.