VÅR PEDAGOGIK: “KAN SJÄLV”

Hos oss ska alla barn mötas av en inspirerande och tillåtande miljö som inbjuder till lek och nya upptäckter. Vårt arbetssätt är inspirerat av Reggio Emilias pedagogiska filosofi där barnen ses som kompetenta individer som kan och vill lära, utvecklas och inspireras av nya utmaningar.

Barn kan mer än vuxna tror

Reggio Emilia-pedagogiken uppmuntrar barnens nyfikenhet att utforska omvärlden samt utvecklar barnens lust att lära. Tack vare engagerade pedagoger med lång erfarenhet, föräldramedverkan och en liten barngrupp får barnen en förskola i toppklass. Kabinen arbetar enligt läroplan för förskolan samt förskoleplanen för Stockholms stad.

Det stora i att vara liten

Att vi är en liten förskola påverkar hela verksamheten. Miljön präglas av gemenskap och trygghet och blandningen i åldrar gör att små och stora barn lär av varandra. Barnen utvecklar empati och förmåga att samarbeta. De lär sig att visa hänsyn, dela med sig och lösa konflikter. 

För att skapa lugn och främja det individuella lärandet delar vi varje dag in oss i mindre grupper där vi ägnar vi oss åt mindre och större projekt och experiment. Vi har även teman som sträcker sig över längre perioder.


Vi gillar att vara ute

Varje förmiddag är vi ute och flera gånger i veckan går vi till någon av de närliggande parkerna. Oftast går vi ut även på eftermiddagarna. Ungefär en gång i månaden ger vi oss ut på en längre utflykt, gärna till skogen. Vi går regelbundet till biblioteket och varje termin på teater och andra evenemang.

“Pedagogiken är fantastisk! Istället för att bli nedstämda av att närmaste lekparken stänger för renovering, följer personalen bygget med barnen och inspireras att skapa projekt”

— Kajsa, mamma till barn på Kabinen

Mat och måltider

Vi äter bra på Kabinen, i alla bemärkelser. Lunchmenyn är rikt varierad och levereras från cateringrestaurangen R&R, som levererar mat till många förskolor i Stockholm. Maten tillagas från grunden av förstklassiga, huvudsakligen ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Den innehåller inga tillsatsämnen som glutamat, färgämnen, härdade fetter eller halvfabrikat. I lunchen ingår också nybakat bröd och tre sorters sallad. Till maten serveras mjölk eller vatten. Mellanmålet på förmiddagen består vanligtvis av frukt och på eftermiddagen av yoghurt med bär och/eller smörgåsar.


Information och kommunikation

Kabinen har ett väletablerat informations- och kommunikationssystem. Navet är appen Trello där vi både lägger ut information för föräldrar och personal och även dokumenterar verksamheten så att föräldrarna får en inblick. Trello är också ett bra verktyg för barnen som gärna vill visa sina föräldrar vad de har gjort på förskolan. Det ger ytterligare tillfälle till reflektion och lärande när barnen redogör för och återupplever det de varit med om under dagen. 

Varje vecka skriver pedagogerna ett veckobrev till föräldrarna med information om veckan som gått och planering inför kommande vecka. Enskilda utvecklingssamtal hålls två gånger om året för varje barn. Pedagogerna håller dessutom ett föräldramöte varje termin. 

digital-gård-förskola-kabinen-1000px.png
 

Femårsverksamhet och andra samarbeten

Kabinen har samarbeten med tre andra föräldrakooperativ i närområdet: En gång i veckan har vi gympa med två av dem för våra 4- och 5-åringar. Vi deltar också i femårsverksamhet med hela nätverket för att förbereda våra äldsta barn inför skolstarten.

“We feel lucky to have our daughter at Kabinen - the amount of personal attention she gets from her educators is priceless “

— Bennie, pappa till barn på Kabinen

Inskolning

Inskolning sker i regel under en tvåveckorsperiod, men kan anpassas efter barnets behov i samråd med rektor. Inskolningen görs efter noggrann planering och i gradvisa steg för att barnet ska få tid att vänja sig vid miljön och de andra barnen. Utgångspunkten är förståelsen för att det är en stor omställning för ett litet barn att börja på förskola.


Säkerhet och trygghet

Personalen utbildas årligen i barn-HLR (hjärt- och lungräddning). Även föräldrar deltar i utbildningen. Kabinen jobbar också efter Stockholms Stads riktlinjer för kemikaliesmart förskola.

Öppettider

Kabinens öppettider är för närvarande kl. 08:15 - 16:30. Vid behov erbjuder vi extra öppettider enligt Stockholms stads ramtider, dvs. kl. 06:30 - 18:30. Genom vikarie eller föräldrasamverkan kan vi erbjuda barnomsorg även när Kabinen är stängd (exempelvis vid planeringsdagar, klämdagar eller semestrar). Läs mer om detta under rubriken kooperativ.

utklädning-interiör-förskola-kabinen.png

En dag på Kabinen

08.15
Kabinen öppnar. Pedagogerna möter barnen på gården fram till kl. 9.00.

09.00
Samling med sångstund och frukt.

09.30
Utevistelse eller planerad aktivitet inomhus. Oftast går vi iväg till en park i närområdet.

11.15
Lunch. Se veckans meny här.

12.00
Vila. De äldre barnen har läsvila och därefter lek i mindre grupper eller planerad aktivitet (rörelse, skapande eller experiment).

14.15
Dags för mellanmål.

15.00
Vi går ut och leker på gården. Nu börjar även barnen hämtas av sina föräldrar.

16.30
Kabinen stänger för dagen.