Bygga hus, del 3: Inget hus utan grund
Efter att vi senast gjort ritningar med barnen har vi pedagoger planerat för att jobba vidare med SKALA och förståelse för planering av hus. Ord som vi vill förankra hos barnen är bland annat ISOLERING, CELLPLAST och GJUTA.
Vi samlas och pratar om vad vi gjorde vid senaste projekttillfället: ”ritade hus!” ”Vi gjorde ritningar”. Vad gjorde dom i första avsnittet av Bygga hus? ”Plattade till, gjorde en grop”. ”De grävde för att lägga ner rör” Vad använde man rören till? ”Det är till kiss och bajs – AVLOPP”. Vad mer används rören till? ”också handfatsvatten…” Får man använda hur mycket vatten som helst när man tvättar händerna? ”Nej! Det kan ta slut”
Det är viktigt att låta barnen berätta om det de tidigare varit med om för att påminna dem och att det ska vara färskt i minnet inför nästa del. Barnen kan på så sätt få syn på saker som de redan känner till, men kan också använda sig av sina kunskaper när de funderar på vad som ska ske härnäst och använder sig av dessa under stundande projekttillfälle.
Vi ser AVSNITT 2 av "Bygga hus". I den jobbar dom med CELLPLAST, -"det ser ut som soffor..eller bänkar" Dom visar hur RAMEN och BOTTENPLATTAN täcks med cellplasten. Vad är en ram? LASERSÄNDAREN och VATTENPASSET mäter så att allt blir RAKT. Vi får också se hur dom lägger ut massor med SLANG, i dom kommer det VARMVATTEN så att golvet ska bli varmt, GOLVVÄRME.
Efter första avsnittet tar Mona fram FRIGOLIT, det är ISOLERING, vi lägger våra händer på det och håller kvar...-"Det blir VARMT" Det är bra för att det inte ska KYLA från marken in i huset! Det ISOLERAR! Sedan sätter dom ARMERINGSJÄRN för att det ska bli STABILT.
Vi fortsätter titta och byggarbetarna fortsätter lägga CELLPLAST som ska täcka hela GRUNDEN – ”Det är som ett pussel”
Betong ska nu läggas över hela grunden, den ska GJUTAS. Det kommer en PUMPBIL som ska pumpa ut all betong, alla hjälps åt för att JÄMNA ut ytan. Den stora bilen behöver stödben ”För den ska stå stadigt”. ”Det ser äckligt ut, för det är kladdigt”, ”Det ser ut som geggamoja”.
När vi tittat klart samlas vi och tittar på ett papper som Zinka tar fram – det är som en ritning. ”Det är som inuti huset, som rum”. Vi pratar om att det första vi såg i filmen var CELLPLAST – de la som en RAM ”eller en gräns” runt grunden. ”
Barnen ser vart det finns dörrar och fönster på ritningen, det är små streck som är som symboler för dörröppningar eller fönster. Zinka tar fram remsor av färgat papper med rutor på. De kan man använda för att göra en RAM på sin ritning. Gröna remsor för väggar och gula remsor för fönster och dörrar. Vi går in i andra rummet där barnens egna ritningar väntar.
Barnen får sedan lägga ut egna ramar som ska representera cellplasten, runt sina egna ritningar. Barnen är noga med att placera ut fönster och dörrar. Ibland är det svårt att lyckas pussla ”rätt”, remsorna är för långa. Vi tar fram en sax så kan man anpassa bitarna efter utrymmet runt ritningen! – lite som när byggarbetarna sågade cellplasten för att få den att passa! Då pappersbitarna lätt flyttar på sig tar vi fram limstift och låter barnen klistra fast bitarna på ritningen.