Bygga hus, del 1: Sagan om de tre små grisarna och hårtorksvargen

IMG_9108.jpg

Låt oss presentera vi ”Sagan om de tre små grisarna och hårtorksvargen” – en fortsättning på projektet inom temat Bygg och konstruktion! Vi pedagoger har tillsammans skapat tre hus och Angelica och Agnes har virkat tre små grisar och en hårtorks-varg.


16/3

Vi framför sagan som en liten teater och reflekterar tillsammans med barnen efteråt om vad som hände, för att få syn på deras funderingar.’ Vår förhoppning är att sagan kan väcka barnens intresse för bygge ytterligare och leda till frågor kring bland annat olika material, stabilitet och processen och planeringen inför ett bygge. Den har formulerats/anpassats lite efter mer aktuella normer.

Barnen tycker att sagan är rolig och vill höra den igen! Vi bestämmer att det ska vi göra. Vi undrar vad grisarna har lärt sig för något i sagan? "Att inte bygga med halm och pinnar och gräs! för det är löst, det är inte hårt. Och inte lika stabilt!" Men varför är tegel mer stabilt? "För det är hårdare! och så använder man lera" "Den tredje grisen visste det för den hade läst många böcker om hus! och så hade den gjort en ritning!" Men vad är en ritning? "Att man ritar! så kan man titta på den så det blir som det ska!" Vi kanske kan göra en ritning tillsammans? "Ja då ska vi komma överens!" Ska vi bygga något tillsammans? "ja, vi kan samarbeta!"

Det blir spännande att se vad det blir för byggen framöver..!

8/4

Idag går vi in några stycken och får se föreställningen/sagan om De tre grisarna igen. Vi får efteråt titta närmare på och känna på husen, hur känns dom? Vad är dom gjorda av och vilka byggdetaljer kan man se?

Vi går sedan vidare in i andra rummet, där finns olika byggmaterial uppdukat så att vi får känna på de olika strukturerna, formerna och vad som känns lätt, tungt, mjukt eller hårt. Några bygger lite med halm, trä och sten. Det finns också bark som känns "knöggligt"... -"Klossarna ser ut som tegelstenar"

Vi får varsitt papper och får avbilda/skissa ett av husen i sagan som inspiration eller göra en RITNING på något helt annat hus.
Vi minns sången "Husvisan", det behövs golv, tak, dörr bla.

-"Jag vill ha ett hus av sten och fönster.. Här är en telefon om det börjar brinna".

-"Jag hittar ingen vit penna så att jag kan rita geggan" -Vad är geggan? -"Det vita som man sätter mellan tegelstenarna.." Vi hämtar såklart en vit penna! En kompis lägger sedan några klossar på sin ritning och säger; -" jag vill ha dom på min KONSTRUKTION !"

Vi Pedagoger ser att det verkar viktigt att få med en skorsten och att man tänker på brandsäkerheten. Vår tolkning är att färgerna (brunt, orange, svart, gult) säkert associerar till eld när ritningen är klar men också att det är en del i sagan. Tegel och stenhus är det man helst bygger av samma anledning.

Ur läroplanen: Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:
-förmågan att använda och förstå begrepp, se samband och upptäcka nya sätt att förstå sin omvärld.
-förmåga att uttrycka och kommunicera upplevelser, tankar och erfarenheter i olika uttrycksformer som bild, form, dans drama, rörelse, sång och musik.
-fantasi och föreställningsförmåga.


9/4

Idag är det dags för grupp nr 2 att lyssna på sagan och utforska med sinnena material som grisarna byggde hus med. Vi pedagoger har sett till att ha belysning på under sagans berättande för att undvika att mörkret förstärker det lite läskiga med ”hårtårksvargen” . Vargen får blåsa med lägsta styrkan och inte låta så mycket men lyckas ändå välta omkull husen som inte har byggts med hållbar material :)

Efter att alla tittat och känt på husen från sagan och olika material som står framdukade frågar vi barn vilka hus skulle de vilja bygga.

De flesta barn uttalar sig tydligt att de vill bygga med tegel för att det håller bra och länge. De yngsta barnen lockas mest att känna och undersöka stenar som ligger framme och vi pratar om att de är hårda, tunga och inte går att bryta av med händerna till skillnad från pinnar och bark som vi också har framme.

Vi ber barnen föreställa sig hus och sedan rita dem som de gärna skulle vilja bygga. Det blir flera olika hus utifrån vad barnen tänkt sig. De äldre barnen kommer idag på eftermiddag fortsätta utveckla sina avbildningar av hus med att klistra på olika material på sina teckningar.

De yngsta barnen ritar på ett stort papper tillsammans och en kompis säger ”hus” när man frågar vad de ritar. De använder olika färger och ritar både med en hand och två händer samtidigt.

Previous
Previous

Bygga hus, del 2: Arkitekthögskolan nästa!

Next
Next

Äggjakten